Blogg

Du är här:

oktober29

Tanka din kropp med rätt bränsle!

Hur mycket protein, fett och kolhydrater ska jag äta? Ska jag ta bort alla kolhydrater och äta massa fett? Eller mycket kolhydrater för att jag tränar? Eller? Hon har ju gått ner i vikt på …?! Tankarna är många, funderingarna är många. Varför inte börja lyssna på DIN kropp. vad mår den BÄST av?

 

Rent näringsfysiologiskt får vi vår energi just från kolhydrater, fett och protein. Det är kroppens bränsle och för att den ska fungera optimalt, för att vi ska sova gott, vara pigga under dagen, inte bli eftermiddagströtta, ha en fungerande mage osv behöver vi ge den rätt bränsle. Tänk om vi tankade en bensindriven bil med diesel, det skulle nog inte bilen tycka om..

 

Men måste vi äta fett, protein och kolhydrater för att överleva? Är de alla essentiella?

 

Svar nej! Fett och protein MÅSTE du äta genom maten för att det är LIVSNÖDVÄNDIGT. De har många viktiga uppgifter i kroppen, mer än att bara ge energi. Därav kan man inte säg att 1 gram protein ger 4 kcal då hela 30% går till värme, 30-50% till byggnad och andra funktioner, varav endast 0,2 kcal blir energi, inte så mycket va? Så ÄT protein, var inte rädd. Detsamma gäller med fett, även det har oerhört viktiga uppgifter i kroppen och dessa 9 kcal per gram fett går inte bara till energi. Här kanske ni förstår varför vi blivit så fetträdda? (mer om funktionerna i annat inlägg)

 

Protein och fett måste vi alltså få i oss genom att äta. Hur är det då med kolhydrater?

 

0 gram! 0 gram kolhydrater behöver du äta för att överleva, häftigt va? Vi har nämligen något som heter glukoneogenesen. Prova uttala det 🙂 Det tog ett tag för mig 😉 Det innebär att kroppen kan tillverka glukos (blodsocker) genom (väldigt förenklat), fett, protein och mjölksyra. För att förtydliga mig så blir kolhydrater alltid till glukos i kroppen. Hjärnan behöver energi och förbränner ca 100-120 g glukos per dygn när det finns tillgängligt. Ketoner (som bildas när du äter lite kolhydrater) kan ersätta till största delen men ca 20 g glukos per dygn kommer hjärnan alltid att behöva. Dessa 20 gram får vi då genom glukoneogenesen. Glukos lagras även som muskel- & leverglykogen men endast om det finns plats och inte behövs som energi. Om det då är fullt i dessa lager, vart tar då glukosen vägen? Kanske inte så svårt att lista ut, det byggs om till fett.

 

Ja, detta kan jag prata MYCKET om. Det jag vill komma fram till är att för att vi klarar oss utan kolhydrater menar jag inte att vi ska utesluta det. Vi kan äta lite av de kolhydrater vår kropp kan hantera så som mjuka fibrer, grönsaker, bär och frukt i vissa fall. De innehåller ju massor med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är dem nya ”onda” kolhydraterna vi ska undvika. För i detta fall mina vänner blir faktiskt nästan 100% energi, för att kolhydrater inte har några andra uppgifter än att just ge energi. Tränar man mycket tål kroppen lite mer kolhydrater, men funkar det och du inte mår dåligt försök håll dig till de naturliga och undvik gluten.

 

Det är kolhydrater som gör dig tjock, inte fettet. That’s it! Men det är ditt val, det är din kropp. Lyssna alltid på den!

 

Min kropp klarar sig utmärkt med fett, protein och grönsaker trots att jag tränar mycket 🙂 Ja, visst tusan går det att bygga muskler på gröna kolhydrater ;D

IMG-20131028-WA0007

 

 

  • Skrivet av Evelina Sköld
  • 12 Tagg(ar)
  • 0 Kommentar(er)
Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *